FA-08 Music Workstation

FA-08 Music Workstation

Opis:

Novi koncept klavijatura koji podstiče kreativnost

Roland predstavlja dve najnovije Music Workstation klavijature - FA-06 i FA-08 koje krasi jednostavnost upotrebe i potpuna umetnička sloboda izražajnosti u svakom žanru. Ogromna kolekcija Rolandovih najboljih boja zvuka, 16-kanalni sekvencer, savršena integracija sa programom za obradu zvuka na kompjuteru, sempler i još mnogo toga čine FA seriju muzičkih stanica najsvestranijim u svojoj kategoriji.

Za razliku od običnih klavijatura koje sputavaju kreativni proces komplikovanim funkcijama, FA serija omogućuje da klavijaturisti duboko istraže i razvijaju muzičke zamisli uz mnogo manje truda nego do sada.
FA-06 ima 61 dirku osetljivu na snagu pritiska, a FA-08 poseduje Ivory Feel-G klavijaturu sa 88 dirki - kao kod Rolandovih najboljih klavira.

Osim klavijature FA-06 i FA-08 su identične.

Jednostavan za korišćenje sa moćnim funkcijama je i 16-kanalni sekvencer koji je kod FA serije napravljen za najlakše i najbrže snimanje songova. Jednostavno je i napraviti pune aranžmane sa ogromnom lepezom boja zvuka i kontinualnim snimanjem u loop modu koje omogućuje da se popune svih 16 kanala bez zaustavljanja sekvencera. Kanali u songu se mogu editovati, miksati i prebaciti na SDHC kartice kao stereo audio fajl, a moguće je i eksportovati kanale kao zasebne WAV fajlove ili kao MIDI fajlove kako bi se dalje obrađivali na kompjuteru u omiljenom DAW programu. Pomoću posebnog DAW Control tastera se može podesiti FA-06/FA-08 za komunikaciju sa kompjuterom preko USB porta i preko klavijature, kontrolera i tastera slati MIDI podaci u program za sviranje softverskih instrumenata, kontrolu plug-ina, funkcija itd. FA serija se može koristiti čak i kao USB audio interfejs sa visoko kvalitetnim snimanjem zvuka i za reprodukciju zvuka preko izlaza na zadnjem panelu.

U FA-06/FA-08 se nalazi ogromna kolekcija od preko 2000 boja zvuka sa Rolandovog najboljeg modula INTEGRA-7. Na raspolaganju su i sve SuperNATURAL boje zvuka iz INTEGRA-7 i sve XV-5080 PCM boje ali i kolekcija izuzetno izražajnih akustičnih SuperNATURAL zvukova. Zvučni procesor je kompatibilan sa besplatnim synth bojama zvuka za INTEGRA-7 koje se mogu skinuti sa Rolandovog Axial sajta, a ugrađene boje zvuka se mogu dodatno proširiti sa opcionim proširenjima za FA seriju.

FA serija poseduje i sempler sličan onom kod Rolandovog popularnog SP-404SX koji ima 16 padova osetljivih na jačinu i mogućnost semplovanja i reprodukcije sa SDHC kartice. Moguće je semplovati sa eksternih izvora priključenih na Mic/Guitar i Line ulaze na zadnjem panelu, ali je moguće snimiti i interni zvuk. Semplovi se učitavaju u trenutku i na raspolaganju je mnogo funkcija za editovanje koje se lako koriste. Moguće je importovati WAW, AIFF ili MP3 fajlove sa kompjutera i koristiti ih sa semplerom.

I FA-06 i FA-08 poseduju veliki broj efekata studijskog kvaliteta. Nezavisni MFX procesori svaki sa 67 tipova efekata se mogu koristiti za svih 16 partova Studio Seta pa su na raspolaganju zaista ogromne mogućnosti obrade zvuka kako za živu svirku, tako i miks songova. Za pojedinačne boje bubnjeva su na raspolaganju 6 zasebnih COMP+EQ procesora a tu su i global EQ, chorus i reverb. Sa jedinstvenim TFX (total effects) se može obraditi kompletan izlazni zvuk sa dramatičnim efektima kao što su DJ FX Looper, Isolator i još mnogo drugih.

Oba modela iz FA serije imaju veliki kolor LCD ekran i panel koji je organizovan u logične sekcije radi najbržeg rada. Jednostavno je i brzo proći kroz ogromnu biblioteku zvukova i posebnim tasterima pristupiti najčešćim funkcijama kao što su transpose, octave range itd. Pomoću Sound Modify sekcije se može kontrolisati veliki broj parametara u realnom vremenu preko šest potenciometara i jednostavnom matricom postavljanja funkcija.

Tehničke karakteristike

 • Klavijatura

     
  Tip 61 dirki (FA-06), 88 dirki (FA-08, Ivory Feel-G klavjatura)


  Zvučni procesor
     
  Tip SuperNATURAL Piano zvučni procesor
     
  Maksimalna polifonija 128 zvukova
     
  Partovi 16 partova
     
  Zvukovi SuperNATURAL Acoustic 
  SuperNATURAL Synth 
  SuperNATURAL Drum Kit 
  PCM Synth 
  PCM Drum Kit
     
  Wave Expansion Slotovi 2 slota (za spremanje novih zvukova preuzetih sa npr. Roland Axial sajta)
     
  Favorite opcija Da
     
  Efekti

  Multi-Efekti: 16 sistemskih, 68 tipova (Vocoder se može koristiti samo na partu 1) 
  Part EQ: 16 sistemskih
  Drum Part COMP+EQ: 6 sistemskih 
  Chorus: 3 tipa
  Reverb: 6 tipa
  Master Compressor 
  Master EQ 
  Total Effects (TFX): 29 tipova
  Mic Input Reverb: 8 tipova


  Sekvencer
     
  MIDI kanali 16
     
  Format Original, SMF, WAV


  Sempler
     
  Format 16-bit linear, 44.1 kHz, WAV/AIFF/MP3
     
  Maximalna polifonija 8
     
  Broj semplova 16 Numeričkih tastera x 4 Banke (za svaki song)


  Ostalo
     
  Rhythm Pattern Da
     
  Arpeggio Da
     
  Chord Memory Da
     
  Kontroleri D-BEAM kontroler
  Pitch Bend/Modulation ručica 
  Programibilni taster x 2 (S1/S2) 
  kontrolni potenciometar x 6 
  Numerički tasteri 
  Tempo potenciometar
     
  Displej 5" Graphic Color LCD
     
  Eksterna memorija SD memorijska kartica (SDHC nije podržana)
     
  Konektori Headphones Jack: Stereo 1/4-inch phone type 
  MAIN Output Jacks (L/MONO, R): 1/4-inch TRS phone type 
  Sub Output Jack: Stereo 1/4-inch phone type 
  AUDIO INPUT Jacks 
  LINE: Stereo miniature phone type 
  GUITAR/MIC: 1/4-inch phone type 
  FOOT PEDAL Jacks (CTRL 1, CTRL 2, HOLD) 
  MIDI Connectors (IN, OUT) 
  USB FOR UPDATE Port 
  USB COMPUTER Port (USB Hi-Speed AUDIO/MIDI) 
  (Use a USB cable and a computer with a USB port that support USB 2.0 Hi-Speed.) 
  DC IN Jack
     
  Napajanje

  AC adapter

     
  Potrošnja struje 1300mA
     
  Dodaci SD kartica (fabrički postavljena) 
  Zaštita za SD karticu (fabrički postavljena) 
  AC Adapter 
  Strujni kabl


  Dimenzije i težina
     
  Širina 1008 mm
     
  Dubina

  300 mm

     
  Visina 101 mm
     
  Težina 5.7 kg